4. nov, 2016

Witwassen of gewoon oplichting

We hebben verschillende vreemde reacties gehad naar aanleiding van onze advertenties, Ik had inmiddels op vele internetsites een advertentie geplaats voor de verkoop van ons appartement. Maar enkele reacties gingen wel in eerste instantie voor de aankoop maar het was de aanleiding tot iets anders. Die gingen uiteindelijk veel meer om geld wit te wassen, dan een appartement te kopen. Met een van de eerste ben ik nog ver door gegaan. Het was een reactie van een bemiddelaar. Hij zocht voor een relatie van hem een appartement. Dus werd eerst om veel informatie gevraagd over oppervlakte, inhoud, prijs etc.

Ik stuurde een mail door met het website adres van onze eigen verkoop website, met de mededeling dat daar alle informatie was te vinden. Enkele dagen later reageerde de bemiddelaar dat zijn relatie het helemaal ziet zitten met ons appartement. Maar vraagt hij me of het mogelijk is een gedeelte buiten de notaris om te doen. Zijn relatie heeft nogal wat zwart geld en dat wil hij op deze wijze investeren. Ik antwoorde dat ik in principe daar geen probleem mee had, als ik maar zekerheid had over hoe ik het geld buiten de notaris om kon ontvangen. Hij ging dat overleggen met zijn relatie. Een dag later belde hij me op dat zijn relatie ( een Franse diamantair) maar 1 dag in Nederland kon zijn, of ik bereid was om naar Amsterdam te komen voor overleg. Ik kreeg het adres op van een café in het centrum van Amsterdam.

Natuurlijk was ik heel nieuwsgierig en ben op de uitnodiging in gegaan. Ik had natuurlijk wel de afgesproken locatie in Amsterdam eerst via het internet op gezocht. Maar het scheen een luxe tent te zijn vlakbij de Dam. Dus ik op een zaterdag daar heen. Mijn telefonisch contact persoon bemiddelde dus voor een Franse handelaar in diamanten en sierraden. Ik was zeer waakzaam toen ik het luxe etablissement in ging. Ik dacht, ik moet eerst weten wat voor personen het zijn. Binnen in het café was het lekker druk. Ik ging in een hoekje zitten met een goed overzicht over de aanwezige mensen. In een hoekje zaten 2 keurige heren aan een tafeltje met elkaar in gesprek. Mijn gevoel zij dat dat ze wel eens konden zijn. Ik had mijn mobieltje bij de hand en drukte het nummer in van de man waar ik via de mail aldoor contact mee had gehad. En ja hoor een van deze mannen aan het tafeltje pakte de telefoon op. Nu wist ik zeker dat zij het waren. Nou ja ze zagen er redelijk betrouwbaar uit dus ging ik naar ze toe.

De bemiddelaar moest de gesprekken vertalen omdat de diamantair alleen maar Frans sprak. We onderhandelden eerst over het appartement. De Fransman zou het appartement gaan verhuren. Dus was hij wel geïnteresseerd om ook de hele inboedel over te nemen. Wat was mijn vraagprijs. Ik snel rekenen. Op mijn vraagprijs van toen nog 312.000 euro, maakte ik een totaal prijs van 325.000 euro. Na wat smoezen en onderling overleg was dat akkoord. Maar de vraag komt op tafel of ik een gedeelte daarvan zwart wil doen. Dus 275.000 euro officieel en de rest dus 50.000 euro contant. Ik ga daar wel mee akkoord, maar ik ga niet in op hun voorstel om dit bedrag van 50.000 euro op de dag voor de officiële overdracht contant te ontvangen. Ik dacht bij mezelf dan is het officieel overgedragen en zit ik bijvoorbeeld met een tas vals geld of weet ik wat voor geks. Ik moest de tijd hebben om eerst dit bedrag zeker te stellen en in gedeeltes ergens te bewaren. Weten dat ik echt die 50000 euro in handen had.

 Ik doe ze het voorstel om de overdracht van deze 50.000 euro 2 weken voor de officiële overdracht af te handelen. Ik heb dan voldoende mogelijkheden om te onderzoeken of dat geld wel echt is en dat ik het ergens en op verschillende plaatsen kan opbergen. Ik had al onderzocht dat ik het niet op mijn rekening moest zetten. Alle transacties van meer dan 10.000 euro worden door de banken nagekeken op fraude. Het werd weer smoezen onderling. Maar men ging akkoord als deze deal officieel op papier zou komen te staan. Natuurlijk een onderling document. Na overschrijving zou ik alles moeten vernietigen. Over dit waren we het dus eens. Maar er werd nog steeds onderling veel gepraat. Natuurlijk in rap Frans waar ik niets van verstond. Maar de bemiddelaar komt met een aanvullend voorstel. Ik begreep het al snel, maar deed net of ik er niets van snapte. Ik werd ook wat brutaler en mijn stem wat luider. De mannen maanden me enkele keren om wat zachter te praten. Om ons heen zaten natuurlijk ook allemaal andere mensen. En het was niet de bedoeling dat die deze gesprekken konden volgen. Het voorstel wat ze bedacht hadden was voor hen heel interessant. De vraag was of ik 25 procent van de 275.000 euro wit aan hem kon overmaken. Ik zou dat weer zwart terug krijgen. Ik begreep nu echt dat het helemaal niet om mijn appartement ging, maar om een mooi wit was deal. Ik zij dat ik het wel zou willen, maar geen financiële mogelijkheden had om die 25 procent over te maken. Ik zag de teleurstelling op hun gezichten. Weer werd er heftig gesmoesd. Meneer Koster hoeveel zou u wel kunnen overmaken? Op dat moment was ik er helemaal klaar mee. Het ging erom geld wit te wassen en mij op te lichten. Ik zeg luister goed heren. Ik pakte mijn notities. Ik zeg de deal van 50.000 in kontanten is akkoord. Dat hebben we toch afgesproken. Maar die 25% aan u overmaken wordt een probleem Ik zeg, al zou ik het willen. Ik heb geen 20.000 geen 10.000 geen 5000 euro. Nog sterker heren ik heb helemaal niets

Ik ga staan, doe mijn notieboek met een klap dicht. Ik geef een hand en zeg u heeft mijn telefoonnummer ik hoor het wel. Encore une boisson? Wordt nog snel gevraagd. Maar ik bedank en vertrek. Nooit meer wat van gehoord.

Hoe ze toch aan mijn mailadres komen ik weet het niet. Ik denk toch van uit 1 van de advertenties die ik heb geplaats om ons appartement op vele plaatsen te koop te zetten. Vanuit mijn ervaring met mijn webwinkels weet ik dat dit al snel merkbaar is in de positie op google.

In die zelfde periode krijg ik mail binnen van iemand die ook ons appartement wil kopen. Een heel kort en onpersoonlijk bericht. Iets van, ik heb interesse in uw woning wat is de minimum prijs. Maar ook hier voel ik direct aan dat er een luchtje aan zit. Dus ik stuur een remail met onze prijs en daarbij nog de link naar onze verkoopwebsite van het appartement.

Ik krijg de volgende dag direct bericht terug. Deze meneer zit op dit moment Ghana. Omdat ik niet direct negatief heb gereageerd, maar gewoon de nodige informatie heb doorgemaild, is de 2e mail veel persoonlijker. Meneer is oorlog veteraan en heeft via diverse transacties met illegale groepen heel veel geld. Hij kan dit niet zelf het land uit krijgen, maar wel met behulp van een medewerker van het Rode Kruis. De toon in de brief is heel vriendschappelijk en natuurlijk in de hoogste geheimhouding. Hij wil voor de zekerheid wat meer gegevens van me. Adres gegevens kopie van identiteitsbewijs etc.

Dan valt hij direct door de mand. Want meneer is wel erg onzorgvuldig. Want ik krijg precies dezelfde mails via 1 van mijn bedrijf e-mail accounts. Eigenlijk was ik er al klaar mee. Natuurlijk is dit allemaal niet safe. Ik stuur hem een uitgebreide mail met mijn bevindingen en dat hij waarschijnlijk dit bericht en verzoek naar heel veel mensen stuurt. Ik vraag hem om opheldering hier over. Krijg ik de volgende dag een uitgebreide mail. Hij vertelt dat hij heel oprecht is en heel veel vertrouwen heeft in mijn eerlijkheid. In bijlage van deze mail diverse foto,s. Een foto van hem in amerikaans uniform als militair, een foto van hem in een oorlogsgebied, foto van zijn ex vrouw zijn dochter en om het nog echter te laten lijken een kopie van zijn Amerikaanse paspoort.

Ik ga zoeken via google. Ik zie via google plaatjes hoe een echt Amerikaans paspoort er uit hoort zien. Groot verschil met zijn copy is dat bij het echte paspoort de pasfoto mooi strak is omlijnd. Bij deze fotokopie van hem zag je een lichte uitwas. Dus gewoon op amateur niveau ge foto shopt.  Toch kan ik het niet laten om verder te gaan. Gewoon kijken hoe hij hier mee verder gaat. Ik stuur hem wel mijn naam en adres gegevens en zeg dat ik geen mogelijkheid heb om mijn paspoort in te scannen. Ik heb inmiddels via het internet gelezen dat deze informatie vaak ook gaat over identiteits fraude. Een paar dagen later gaat hij gewoon verder in het traject Hij schrijft via de mail dat de medewerker van het Rode Kruis inmiddels met een koffer met geld onderweg is naar Engeland. Om het geloofwaardig maken zijn er bijgesloten enkele kopieën van verzend bewijzen met stempels van het Rode Kruis, en andere belangrijke stempels. De volgende dag zal deze medewerker naar Schiphol vliegen. Maar er is een klein probleempje de koffer moet dan wel eerst officieel ingeklaard worden. Ik weet niet meer het bedrag, maar dat was aanzienlijk. Ik moest dat geld persoonlijk aan de medewerker van het Rode Kruis overhandigen. Ik vind het best spannend en interessant om te kijken hoe ver iets kan doorgaan. Maar toen ben ik toch maar gestopt. Maar ook nooit meer iets van gehoord. Het gaat gewoon om geld af te troggelen. Over de aankoop van het appartement werd al in de 2e mail niet meer over gesproken.

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina