10. mrt, 2017

Als je gezicht naar de zon toe draai, valt de schaduw achter je

Soms gaan de dingen toch heel anders als je heb gedacht. Waren wij blij dat er nu snel duidelijkheid zou komen over een verkoop contract, waren de verkopers van het huis het allerminst. Doordat wij de afspraak van 3 februari hebben geannuleerd( om alle reden die ik in het vorige blog heb geschreven) waren Cees en Andrea ontzettend teleurgesteld in ons.

Hun optie op een nieuwbouw plan in Nederland te kopen werd door hun makelaar ingetrokken, omdat ze geen getekende overeenkomst van hun huis hadden.

Als wij de 10 % hadden overgemaakt en zonder voldoende informatie en deskundigheid hadden getekend was het mogelijk wel in orde gekomen.

Er volgen nu weken van nare mailtjes en telefoontjes. Mailtjes waarin we aangesproken worden op het bewust vertragen van het proces en zelf of we echt het huis nog wel willen kopen. Ik probeer en er met onze makelaar alles aan te doen om zo snel mogelijk alles wat nodig is te regelen. Ook probeer ik Cees en Andrea te overtuigen dat we niets anders willen dan zo snel mogelijk een voorlopig koopcontract ( een compromis de vente). Helaas lukt het me niet om op welke wijze dan ook hun te overtuigen dat wij er alles aan doen om het zo snel mogelijk rond te krijgen. De onderlinge sfeer wordt er niet beter op wat ontzettend jammer is zeker als we terug kijken hoe we met elkaar zijn begonnen.

Er komt nog wel een grote klink in de kabel als we toch de beoogde hypotheek niet kunnen krijgen. Ja, in Frankrijk gaat het toch allemaal anders. Ik probeer in al die dingen toch nuchter te denken. In Nederland hadden we voor ons appartement toch nog een aardige hoge hypotheek. Om ons huis in Frankrijk te kopen moesten we nog een klein hypotheekje hebben van € 45000, - Maar onze RABO bank waar we al meer dan 50 jaar zaken mee doen wil op geen enkel wijze ons helpen. Ja, als we in Nederland blijven wonen en we kopen een huis in Frankrijk is het geen probleem. Maar als je echt ga emigreren is het bij de Rabobank onmogelijk. Nu dan toch maar een Franse bank nemen. In mijn informatie die ik al in 2016 had ingewonnen zou dat ook geen enkel probleem zijn. De Franse banken gaan echter geen hypotheek verstrekken voor bedragen van € 45000. Nee, het minimum bedrag wat we konden lenen was € 75000, - Goed dat was ook geen probleem want onze inkomsten waren ruim voldoende, ondanks dat we het complete bedrag afgelost moeten hebben in 10 jaar. Moet nog wel even overlijdens risico verzekering bij. Dus denk je dat is ook geen probleem. Verkeerd gedacht want ik ben inmiddels ruim 70 jaar. En het risico van iemand op die leeftijd te verzekeren is niet interessant dus geen verzekeraar gaat daar in mee. Uiteindelijk na veel speuren en aanvragen toch een verzekeraar gevonden. Natuurlijk wel een redelijk hoge premie. Maar nog steeds ruim betaalbaar voor ons. Krijg ik van onze hypotheek bemiddelaar een dag later het antwoord dat het niet door kan gaan. We komen met het maandelijks af te lossen bedrag en de premie voor de overlijdens risico verzekering boven een fictieve rentevoet. Dit is iets wat de bank zelf berekend en waar je als consument geen enkele invloed op heb.

Dat is even weer een fikse tegenvaller. Gelukkig weten we al binnen enkele dagen het ontbrekende bedrag op een andere manier te verkrijgen. We krijgen een mailtje dat de optie van het koophuis in Nederland voor Cees en Andrea nog verlengd is tot 1 maart.

Met nog ruim 14 dagen te gaan denk ik en schrijf ik dat dit nu dan toch goed moet komen. Ik heb Marja onze makelaar direct maandag e opdracht gegeven om alles nu contractueel rond te maken. Maar de notaris moet nu wel snel zijn want ik ga zelf vrijdag op wintersport. Het zou mooi zijn als alles voor die tijd rond is. Ik nog denken dat moet toch kunnen. Met ons eigen appartement hadden we dinsdagsochtends om 11.00 uur overeen stemming en donderdag middag was alles getekend. Maar ja Frankrijk is toch anders. De hele week horen of zien we niets van de notaris. Ik had me er al bij neergelegd dat het voor mijn wintersport vakantie niets meer kon worden. Sta ik op het punt om te vertrekken kijk ik nog even mij e-mail na. Krijg ik bericht van Marja dat de overeenkomst er aan komt. Of ik genoeg papier en inkt in de printer heb wat het zijn nogal wat blaadjes. Het zouden er wel eens meer dan 50 kunnen zijn. Gelukkig komt op dat moment ook mijn schoonzoon binnen die gewoon heel handig is met uitprinten en rubriceren. Samen werken we er aan om alles uit te printen. Pffff meer dan 100 blaadje s A4 rollen uit de printer. Terwijl de printer nog ratelt, overleg ik met de man van Marja of alles wel klopt. De vele blaadjes die over de status van het huis gaan laten we maar even links liggen want eigenlijk hebben we die al bij de notaris in januari doorgelopen.

We besluiten eerst maar de compromis de vente te beoordelen. Al heel snel merk ik een paar grote fouten in het contract. Een ontbrekende datum en een schrijffout. Maar als ik verder blader schrik ik me dood. Want ik krijg het contract voor me wat we in principe op 3 februari hadden kunnen tekenen. Maar hier staat natuurlijk een heel andere financierings vorm in. Kortom we kunnen wel stoppen want dit wordt niets. Weer een blunder van de notaris. De 3e al in dit traject. Inmiddels is het natuurlijk al heel laat die avond. Wat toch jammer want we hadden het allemaal nog rond kunnen krijgen voordat ik op wintersport ging.

Marja belooft ons om direct maandag de notaris op te gaan bellen en haar opdracht te geven om nu de juiste gegevens in het contract op te nemen. Maar zegt Marja ik weet niet of je het weet de oorspronkelijke datum van overdracht op 1 juli is wel vastgesteld, maar Cees en Andrea hebben er een wijziging in aangebracht dat ze er zelf nog tot 1 september in het huis blijven wonen. Ons huis dus als het 1 juli worst overgedragen. Pas 1 september kunnen we er dus in. Ik word nu toch ook boos. Als je dit dan wil ga dat dan eerst eens overleggen met elkaar en hoe wordt dat uiteindelijk onderling weer verrekend. Nu komen we echt voor extrakosten te staan. 2 x verhuizen onze inboedel ergens 2 maanden opslaan.

Ik zeg tegen Marja dat dit echt uit het contract moet. Al in ons onderlinge contract in november 2016 hebben we 1 juli afgesproken. Ik wil me daar graag aan houden.

Maandag word ik gemaild dor Marja dat ze het allemaal aan de notaris had willen doorgeven. Maar helaas de notaris is ook gewoon een weekje op vakantie en onbereikbaar.

De dagen hierna ontspint zich weer een onaangename mail wisseling. Gelukkig heb ik mijn dochter en schoonzoon alle dagen naast me die steeds mijn mail weer een beetje corrigeren.

Dus proberen we de sfeer nog enigszins redelijk te houden. Helaas moet dat van 2 kanten komen en dat gaat niet meer lukken. De 2 extra maanden die ze willen hebben is niet meer te wijzigen. Anders gaat de koop niet door.  Punt uit. Na een lang gesprek met mijn kinderen op donderdag avond tijdens de wintersport besluit ik maar daarmee akkoord te gaan. Want ik kan nog zo gelijk hebben zeggen ze, natuurlijk heb je een contract, maar het gaat alleen nog maar onaangenamer worden en dan kan het nog wel eens veel langer duren voordat je in dit huis kan gaan wonen. Mogelijk dat we hierdoor weer een kleine opening kunnen creëren in de verslechterde verstandhouding. Hierin is de gezondheids situatie van Andrea voor ons ook belangrijk om nu dan toch maar wat water bij de wijn te doen. Dus mail ik in een uitgebreide mail aan Andrea dat we akkoord gaan met 1 september. Ook geef ik Marja de opdracht om dit in het contract op te nemen. Die nacht kan ik toch weer veel beter slapen dan alle voorgaande nachten.

We krijgen de volgende morgen 3 regeltjes terug met bedankt voor het medeleven en misschien dat het nu dan toch nog op tijd is allemaal.

Als ik die week daarna thuis ben krijg ik al heel snel het nieuw compromis de vente via de mail opgestuurd. Natuurlijk snel uitgeprint en doorgelezen.  Het is nu wel allemaal goed omschreven. Dus samen met de andere ruim 100 velletjes over de status van het huis alles getekend. Nog die zelfde dag aangetekend opgestuurd naar de notaris. Nu  maar hopen dat er geen vervelende dingen meer tussen komen.

Opmerkingen

Lucia

25.03.2017 18:38

Ha Jan en Geertje, ik heb jullie verhaal uitgebreid gelezen. Wat zullen jullie in spanning hebben gezeten! Maar vanaf nu wordt het genieten, ook in de winter! Heel hartelijke groet van Lucia.

Loes Vos

12.03.2017 13:55

Pffff..... wat een verhaal Geertje en Jan. Het gaat vast goed komen, alle vertrouwen in!

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina