De Bureaucratie In Frankrijk

Deel 1 De ziektekosten

Je bent van uit Nederland overal uitgeschreven. Als je dit zelf niet heb gedaan wordt het wel voor je gedaan. Dus je heb niets meer om in Nederland op terug te vallen. Nou ja ik mag mijn Rabo bankrekening wel behouden, maar automatische betalingen naar Franse instellingen kan alleen weer met een Franse bankrekening.

Ja, als je definitief in Frankrijk gaat wonen ,moet er natuurlijk ook heel veel papier/computerwerk geregeld worden om alles goed geregeld te hebben.

Je moet natuurlijk wel verzekerd zijn voor ziekte en ongevallen

Voordat je huis notarieel wordt overgedragen. Moet je het verzekert hebben.

Ook wel handig om telefoon, internet en televisie te hebben.

De auto op Frans kenteken heeft ook zo zijn voordelen.

Natuurlijk moet je auto ook verzekert worden.

Ja, een Franse bankrekening is ook onvermijdelijk.

En natuurlijk kan je niet zonder elektriciteit en water.

Dat dit in Frankrijk niet altijd even makkelijk gaat heb ik natuurlijk al uitgebreid van te voren gelezen via het internet. Dus dacht ik alles goed geregeld te hebben om later in Frankrijk wat minder problemen te hebben dan dat ik regelmatig had gelezen van Frankrijk gangers die ons voor gegaan zijn. Dus ik heb wat dagen achter de pc gezeten om dingen uit te zoeken en informatie op te vragen. Gelukkig is er heel veel informatie op te vragen . Want er zijn ons al heel wat mensen voor gegaan die hun ervaringen weer delen op het internet. Dat het ondanks al mijn voorbereidingen evengoed niet makkelijk is gegaan is niet altijd de schuld geweest van mijn uitgebreide voor bereidingen maar is toch de andere werkwijze van de Franse overheid en andere instellingen. Zeg maar gerust de lastige bureaucratie in Frankrijk. Ik ga in dit hoofdstuk mijn ervaringen delen hoe het met al deze onderwerpen bij ons is gegaan.

De ziektekostenverzekering.

Als je geen andere inkomsten heb dan je pensioen of andere uitkeringen ben je in Frankrijk automatisch verzekert. Nou ja automatisch je moet er wel wat voor doen.

Ten eerste moet je nog in Nederland via het GAK er voor zorgen dat je een E121 document heb. Dat document is nodig om je bij het CPAM in te schrijven en dat document geeft aan dat je als verdrags- gerechtigde recht heb op deze ziektekosten regeling. Deze regeling vergoed op basis van 70 % alle kosten die je moet maken voor ziekte en ongevallen. De andere 30% zou je dus moeten bijverzekeren ,maar is niet verplicht.

Nu waren wij natuurlijk al een maand eerder in Frankrijk voordat we officieel eigenaar dus Franse inwoners zijn. Dus voor die tijd kan je niet iets regelen. Want je moet bewijzen dat je echt in Frankrijk woon . Nu heeft Frankrijk geen gemeentelijke basis administratie. Je hoeft je dus ook niet officieel in te laten schrijven bij je gemeente waar je gaat wonen. Dat dit erg lastig is voor het verkrijgen van officiële papieren zal in dit traject heel veel naar voren komen. Want hoe bewijs je dan dat je een inwoner van Frankrijk en in ons geval van Rezay ben. Maar daar hebben ze in Frankrijk wat op gevonden. Bij een officiële aan vraag neem je gewoon een factuur mee van het EDF. De Franse elektriciteits- maatschappij. Maar dan heb je een probleem als je nog maar een week in Frankrijk woon want hoe kom je dan aan een factuur van het EDF. Nou denk ik dat zullen ze toch ook wel begrijpen toen we naar het bureau van de CPAM gingen om alle benodigde papier te overhandigen die nodig zouden zijn voor de inschrijving. Via het internet had ik opgezocht waar dit bureau in onze omgeving moest zijn. Dat viel mee . In La Chartre is een bureau. Dus na wat zoeken staan we daar op een mooie zonnige dinsdag middag voor de deur. Nou ja zeg maar een groot hek waarop staat dat dit bureau alleen geopend is op vrijdag. Misschien had ik dit wel kunnen weten als ik wat beter had opgelet bij het zoeken naar dit adres. Maar in Saint Armand Montron is het bureau van de CPAM alle dagen geopend. Natuurlijk nooit tussen 12 en 2 uur want dat weten die 2 uur onder de middag is bijna alles gesloten in Frankrijk. Dus de volgende dag maar naar deze middel grote stad. Wel 30 kilometer bij ons vandaan. Je komt binnen in een kleine wachtkamer waar een serie stoelen staan en waar diverse mensen zitten te wachten. Net als bij de slager moet je wel eerst een nummertje trekken uit een automaat. Maar dat werkt alleen op een officiële kaart die je krijgt als je officieel geregistreerd bent bij de CPAM. Een aardige Française weet ons te helpen om op een andere wijze toch een nummer te hebben. Na een halfuurtje wachten mogen we binnen naar 1 van de twee kantoren. In ons beste Frans vertellen we wat we willen en ik laat mijn papieren die allemaal nodig blijken te zijn aan de dame zien. Die kijkt er vluchtig in en schud haar hoofd. Want dit is lang niet voldoende. Van alle papieren had ik een kopie moet maken. En ze schrijft op een geel post it papiertje wat ze echt allemaal nodig heeft. Dus ook dat officiële bewijs dat we woonachtig zijn in Frankrijk. Mijn kopie van de notariële verkoopakte is geen bewijs voor haar dat we nu officieel in Frankrijk wonen. Ook moet er een kopie komen van ons trouwboekje. Dus als we dit allemaal keurig voor elkaar hebben kunnen we weer terug komen. De dame heeft wel wat op een ander papiertje genoteerd voor als we weer terug komen. Dus er is een soort dossier.

Of we nu al wel recht hebben om onze gemaakte kosten vergoed te krijgen is me nog onduidelijk. Want we hebben inmiddels wel al wat kosten uit eigen middelen moeten betalen. Elk bezoekje bij de huisarts is gewoon € 25-- afrekenen. Geertje heeft bloed onderzoek gehad en 2 x een bezoek aan het ziekenhuis. Maar dat zien we later wel.

Door dat we die weken veel visite hebben gehad was het verzamelen van de juiste documenten pas weken later zover dat ik zeg nu moeten we nodig wee heen hoor. Het benodigde trouwboekje kon ik nergens vinden. Dus ja dan maar zonder dit document toch maar weer naar Saint Armand Montron. Zelfde systeem van nummertje trekken en wachten dan de eerste keer. De dame die ons nu moet helpen is beslist niet aardig. Ik overhandig haar al mijn opnieuw bij elkaar gezocht documenten. Maar er ontbreekt nog weer een document. Een bewijs dat we een Frans bankrekening hebben..Pf Anders hadden we waarschijnlijk weer voor niets vele kilometers gereden. Op een norse manier geeft ze verder diverse informatie waar wij bijna niets van verstaan. Ondanks onze vraag om wat langzamer te spreken doet ze net of ze dit niet hoort en gaat gewoon door. Nou ja wij knikken maar en krijgen te horen dat we binnen kort per post wel verder informatie kunnen ontvangen. Over het ontbrekende trouwboekje wordt geen vraag gesteld. Maar zegt ze er bij het kan best wel enige tijd duren. Nou daar had ze in ieder geval gelijk in. Enkele weken later per brief een vraag of we weer naar het bureau willen komen met onze identiteit bewijzen. Paspoort of rijbewijs etc. Dus maar weer een ritje van ruim 30 kilometer heen en weer 30 kilometer terug. Ja, nu ook weer niet de meest klantvriendelijke benadering ,maar het schijnt dat we toen alles wel op de juiste wijze hebben ingeleverd. Maar nog geen officieel bewijs dat we nu zijn ingeschreven. Ik kan wel de meegeleverde facturen die we inmiddels hadden betaald bij haar inleveren. Dit wordt wel op onze Frans bankrekening binnenkort bijgeschreven. Weer weken later ontvangen we dan eindelijk een papieren bevestiging dat we officieel zijn ingeschreven zijn. Die kunnen we overleggen bij het bezoek aan de huisarts of apotheek als we kosten moeten maken. Nou moet ik zeggen dat dat ook allemaal wel goed is gekomen. Maar nog steeds ( nu 4 maanden verder) wachten we op onze officiële Carte Vitale. Het groene kaartje waar mee we kunnen laten zien dat we geregistreerd zijn. Eind januari 2018 weer een brief. Of we onze pasfoto,s op willen sturen.

Bureaucratie in Frankrijk deel 2

Een Franse bankrekening openen.

Ik denk als men in Nederland een nieuwe bankrekening wil openen, dat je dat binnen een uurtje geregeld heb. Maar we wonen in Frankrijk dus we gaan er maar van uit dat dit niet zo maar even gaat.

Nog in de eerste week dat we in Frankrijk wonen ga ik met Joep naar Saint Amand Montrond om dit even te gaan regelen. Ik ben wel blij dat Joep mee gaat want die heeft toch wel de Franse taal al aardig onder de knie. We gaan binnen bij een kantoor van de BNP Paribas. Een van de grotere banken in Frankrijk. Maar we zijn snel klaar want de dame achter de balie zegt dat we voor het openen van een rekening eerst een afspraak moeten maken. Ok dat is goed. We kunnen de volgende dag al om 10 uur terecht.

Dus wij de volgende dag weer opgewekt naar het filiaal. Keurig om 10 uur natuurlijk. Maar we moeten toch nog ruim een halfuurtje wachten. Maar we mogen dan toch in een apart kamertje ons verhaal doen. Natuurlijk is het openen van een rekening geen probleem. Maar wat wel een probleem is . Ik moet aantonen dat ik werkelijk al in Rezay woon. Daarvoor wil de dame graag een factuur hebben van de energie leverancier de EDF. (electriciteit). Frankrijk heeft geen gemeentelijke basis administratie. Dus is zo,n factuur eigenlijk in Frankrijk het bewijs dat je wel werkelijk in die woning woon,want je gebruik energie en je betaald het.

Ik had nog wel een officieel document. van de notaris meegenomen waarop de verkoopovereenkomst van ons huis is aan gegeven. Er wordt nog over gebeld )waarschijnlijk met een hoofdkantoor) Maar er wordt ons gezegd dat geen officieel bewijs is dat we er ook werkelijk wonen. Ondanks dat Joep ook diverse keren vraag of de dame wat langzamer wil praten worden de vragen van ons toch in een rap tempo beantwoord . Met het gevolg dat ook Joep af en toe achter zijn oren krabt en het ook niet verstaat. Maar op slot denken we dat we het wel goed hebben begrepen. De BNP zal een brief sturen naar ons opgegeven adres in Rezay. Als we dat dan ontvangen moeten we dat mee nemen bij een volgende afspraak . Dit zal dan betekenen dat we er werkelijk wonen. Maar we krijgen wel een map met formulieren mee met daar wel aan toegevoegd een 5 tal RIB documenten. Deze documenten zijn nodig als je een automatische afschrijving wil maken voor b.v .een energie leverancier, internet of telefoon. Dus zonder resultaat het kantoor uit.

In de volgende dagen zijn we wel bij het telecommunicatie bedrijf Orange geweest en hebben ze een RIB van de bank ingenomen om straks automatische afschrijvingen te kunnen doen. In die weken heb ik wel al de meegekregen documenten door geworsteld. Google translate is daarbij onmisbaar. En ik op een avond maar zoeken op het internet . En na veel speurwerk kom ik op de website van de BNP en lukt het me om in te loggen. Dus we zijn wel ingeschreven en hebben een bankrekening. Omdat er mogelijk op korte termijn ook geld afgeschreven kan worden van Orange ga ik proberen of ik via mijn RABO rekening geld over kan maken naar dit Frans bankrekening nummer. Eerst maar voorzichtig 10 euro. Soms kan je wel trots zijn op jezelf want zonder problemen zie ik dat dit bedrag is afgeschreven. Dus na 2 dagen ga ik maar een groter bedrag overmaken. Want mogelijk gaat Orange straks via automatische incasso een bedrag afschrijven. Dus moet er geld op de rekening staan. Ook dit gaat zonder problemen. Ik ontdek nu ook op de website dat ik inzicht kan krijgen op mijn bankrekening. Ik zie dat de 150 euro die ik heb overgemaakt nu ook op deze Franse rekening is bijgeschreven. Dat is weer een hele geruststelling.

De dagen en weken volgen maar geen bericht van de bank zoals wij dachten dat er was afgesproken. Dus we maken maar weer een afspraak om te gaan vragen wat we nog kunnen doen. Maar nu moeten we ons zelf redden want Joep en Addy zijn al weer naar huis. Natuurlijk toch weer een taalprobleem. Maar het blijkt dat ze toch wachten op een officiële rekening van het EDF. Ik vertel voor de zoveelste keer dat we net 5 weken in Rezay wonen en echt nog geen rekening hebben van de EDF. Maar het blijft een punt dat ze bewijs moeten hebben dat we werkelijk in Rezay wonen. Ik krijg op dat moment een helder idee. Want we hebben inmiddels wel een rekening gehad van Orange voor televisie,telefoon en internet. Ik vraag is deze afschrijving factuur misschien voldoende bewijs. Wat een opluchting. Als we morgen deze factuur kunnen laten zien dat kan alles worden afgerond.

Dus de volgende dag met de factuur van Orange naar Het kantoor van de BNP. Er worden allemaal documenten uitgedraaid en op slot moeten we ook enkel documenten ondertekenen. Nu zal het dus allemaal wel goed komen denken we. Maar nee hoor na weer enkele weken krijgen we telefoon dat we weer een afspraak moeten maken. Ergens ben ik er al klaar mee want wat ik nodig heb bij deze bank werkt gewoon. Ik heb wel geen betaalpas maar waarom heb ik die nodig Ik kan in Frankrijk alles betalen met mijn Rabobankpas of mijn Visa kaart. Maar toch maar weer naar het kantoor ,want er wordt niet voor niets gebeld om een afspraak te maken. Nu zijn we echt heel snel klaar. Ik moet alleen nog een handtekening zetten onder weer een ander document. Het zal wel nodig zijn maar ik heb nog steeds geen bankpas van deze bank. Nu enkele weken geleden werden we weer opgebeld om een afspraak te maken. Wat moeten ze nu weer van ons. Maar ja je gaat er toch maar weer heen. We worden weer keurig ontvangen in een apart kamertje. Tot onze verbazing gaat dit gesprek helemaal niet meer over onze bankrekening. Nee de dame achter de tafel wil weten hoe en waar ons huis verzekerd is en waar en hoe onze auto verzekert is. Dus gewoon een commercieel verhaal om ons verzekeringen aan te bieden. Er wordt aan de hand van mijn verzekerings- gegevens die ik wel een beetje uit mijn hoofd heb een vergelijkings- aanbod gedaan. Maar helaas ziet dit er voor ons niet gunstiger uit dan bij de verzekeringen die we al hebben afgesloten. We beloven als de datum van verlenging van onze verzekerings- er aankomen opnieuw een vergelijkings- offerte te gaan aanvragen. Maar nu we er toch zijn vraag ik waarom we nu na bijna 5 maanden nog steeds geen bankpas hebben. Ja zegt de dame dat kan niet want op deze rekening komen geen vast inkomsten op. Uw inkomsten van pensioen komen op de Nederlandse rekening en als we geen vast maandelijkse inkomsten hebben kan er geen bankpas worden uitgegeven. Nou ja jammer dan,maar ik heb die pas ook niet nodig en ik zie ook geen reden om mijn pensioen in komsten nu over te laten schrijven op deze Franse bankrekening.

Maar wat weer een verrassing vorige week werden we opgebeld dat er een bankpas voor ons klaar ligt op het kantoor. Dus voor de zoveelste keer weer naar dit kantoor. Eerst doet men nog of men niets weet en zegt dat dit helemaal niet kan,en dat er hier niet over gebeld is. Nou kan dit wel mogelijk zijn want zeker telefonisch is het best wel moei;lijk om echt te verstaan wat men nu bedoeld. Maar ik hou vol en zeg dat we er speciaal voor zijn gebeld en nu weer 30 kilometer hebben gereden voorde zoveelste keer. En ja hoor ergens in een laatje achter de balie ligt een heel stapeltje nog niet afgehaalde bankpassen. En niet te geloven onze bankpas zit er ook tussen. Alleen krijgen we geen uitleg over de bijbehorende pincode die zou al veel eerder aan ons zijn opgestuurd. Dat zou best kunnen,maar we hebben een pas en we gaan er toch niets mee doen. Dus nu ruim een halfjaar later kunnen we zeggen dat ook de Franse bankrekening helemaal in orde is. 

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina