Wij zijn oudejaarsavond natuurlijk lang op gebleven. Ik denk dat we om 2 uur naar bed gingen.

In Nederland hoopte men dat er in de oudejaarsnacht geen of in ieder geval minder vuurwerk en rellen zouden zijn dan in voorgaande jaren. Maar wat we hier in Frankrijk over de oudejaarsnacht van Nederland lezen en zien is toch nog ongelooflijk.

Wat een verschil hier op het Franse platteland. Nee dat is hier met oudjaar niet de gewoonte. Misschien wel in de grotere steden maar hier in Rezay merk je er niets van. Het is een avond als elke andere avond.

Ik ben nu al 3 jaar met kerst verlichting aan de buitenkant van ons huis begonnen. Maar goed voorbeeld doet goed volgen. Dit jaar heeft onze hele buurt wel op een of andere wijze verlichting aan of om het huis heen. Misschien een leuk idee om volgend jaar hier te beginnen met vuurwerk. Of misschien nog leuker carbid schieten. ( nee toch maar niet)

Wij zaten zoals de laatste jaren gewoonlijk mooi samen het oudejaar af te sluiten. Natuurlijk ook naar Youp gekeken. We hadden al dagen op Netflix naar een mooie serie gekeken. Dus daar zijn we 2020 mee geëindigd en 2021 mee begonnen.

Ik denk al de 2e dag van het jaar stond aan het eind van de middag de brandweer voor de deur. Geen brand hoor. Maar elke inwoner hier in ons dorp en omliggende dorpen krijgt in de eerste dagen van het nieuwe jaar bezoek van de brandweer. Ze wensen je dan het allerbeste voor het nieuwe jaar en overhandigen je dan een kalender. Maar er wordt dan ook van je verwacht dat je een financiële schenking doe. Ik weet nog dat we dat gebruik in ons eerste jarenhelemaal niet konden. Dus toen ook geen geld in huis hadden. Nu hadden we er dus wel rekening mee gehouden. We behoren voor de brandweer tot de regio Lignaires. Een redelijk grote gemeente op 12 kilometer. Dus reken maar dat er die dagen wat geld wordt opgehaald in dat hele gebied. Op de kalender staan ook al die 20 brandweermensen die bij het korps horen. Ik denk dat ze er zoveel nodig hebben om al die huizen langs te gaan voor de jaarlijkse collecte. Want een brand van betekenis is hier de laatste jaren niet geweest. Maar ja ze doen ook de hulpverlening bij ongelukken natuurlijk. Want in het korps zitten ook opgeleide verpleegkundige.

Het is hier net als in Nederland nog steeds onaangenaam weer. Overdag niet meer dan 2 a 3 graden en in de nacht en ochtend naar min 2 2 .met uitzondering naar min 4 graden. Ik heb het idee dat het vorige jaren niet zo lang zo onaangenaam is geweest. Want ik ben nu alle dagen binnen aan het werk. En voor mijn gevoel ben ik andere jaren toch ook in deze periode regelmatig buiten aan het werk geweest. Maar het is ook wel weer leuk om binnen wat te schilderen. De vorige bewoner was een geweldige goede klusser, maar schilderen was niet zijn hobby. Ik kan weer mooi mijn oude vak ophalen. Inmiddels is de de grote slaapkamer boven klaar. Samen met Paul hadden we daar in de kerstvakantie een laminaat vloer over de bestaande vloer heen gelegd. En als je dan toch bezig bent dan maar gelijk helemaal afmaken. Ik ben best tevreden weer met het resultaat. En Geertje natuurlijk ook weer blij.

Ik heb geen idee of het in Nederland ook al bestaat. Maar deze week kregen we een brief van de gemeente waarin we de gegevens krijgen om een speciale app te installeren, Met deze app kan de gemeente direct alle (219) inwoners informeren over belangrijke zaken. Via deze app kan ik zelf de berichten volgen in alle andere gemeentes in Frankrijk ook. Voorheen ging dat met een briefje dat door de gemeente werkman in het dorp werd verspreid. Of er hingen aanplakbiljetten bij het gemeente huis. Bijvoorbeeld bij een code oranje of zwaar onweer, wateroverlast of doordat de rivier buiten zijn oevers komt. Gister al de eerste melding ontvangen. Er was hier in ons departement al een avondklok om 8 uur. Die is vanaf vandaag zondag vervroegt naar 6 uur. Dus om 6 uur mogen we niet meer de straat op. Wat zal dat een verschil hier zijn. Maar heel zelden ontmoet ik iemand als ik in de avond onze hond Beau ga uitlaten. Maar het zal in de grotere dorpen en steden wel goed merkbaar zijn. Ik merk wel dat in Frankrijk het goed geregeld is met het bestrijden van de Corona. Zo kunnen wij heel eenvoudig naar de plaatselijke apotheek om te testen of we besmet zouden kunnen zijn. 2 maanden geleden stond er een complete mobiele testlocatie. Bij de eerste lockdow kreeg elke bewoner 2 mondkapjes uitgereikt. En het dragen van mondkapjes is hier al een halfjaar de gewoonste zaak van de wereld. Dus ik denk dat we ook wel redelijk snel aan de beurt zijn voorde vaccinatie. Ik ga daar zeker in volgende berichten over schrijven. Maar natuurlijk ook hoe wij hier in Frankrijk het probleem van het corona virus hebben beleefd. Heb ik toch weer wat te schrijven.

Opmerkingen

Diny Bloemers

12.01.2021 13:43

Het ziet er gezellig uit Jan groetjes uit de Aube !

Jan Koster

12.01.2021 17:41

Het is hier ook erg leuk. Maar we missen wel de gezelligheid van onze dorpsgenoten.

Wim

12.01.2021 12:49

Bon Jour Jonny en ge.
Mooie momenten en anekdoten!
Lezen en mijmeren en er even zijn.
Dank en heb het Bon!

Jan Koster

12.01.2021 17:40

we moeten nodig maar weer eens samen mijmeren Wim

Y Duives

11.01.2021 10:05

Hebben 5mnd afgelopen zomer op een cping gezeten "verplicht". ..avec mondkapje. Ja dat gemis van de stilte 😭. Leuk dat je er weer ben.

Jan Koster

11.01.2021 22:04

Gaan jullie deze zomer weer??

Joop Nafzger

11.01.2021 08:51

Ha ha....een van de eerste jaren dat ik hier woonde nam ik met oud en nieuw vuurpijlen mee.....ik was de enige hier in de buurt en de buren vroegen verbaasd: heb je dat geknal gisterenavond gehoord?..

Sjakie

11.01.2021 06:11

Carbid schieten is hartstikke leuk hoor j́an,. Ik zal m'n. Is eens meenemen, en de buurt even laten meegenieten van die holandsche traditie.....

Kirsten

10.01.2021 21:33

Fijn voor Rezay dat je toch afziet van het vuurwerk😉😀. Leuk om weer jullie verhalen weer te lezen!

Jan Koster

11.01.2021 22:05

Vuurwerk was een grapje hoor van me. Geen moment serieus aan gedacht. Ik heb nog nooit vuurwerk gekocht .

Tinie

10.01.2021 18:02

Wat mooi geworden boven. Wat zullen jullie weer lekker slapen 😜

Elly

10.01.2021 17:59

Bah, ik ben al afghaakt toen je over het introduceren van vuurwerk begon. Doe dat lekker daar in Vèrnederland en laat "ons" platteland met rust. Mafkees!

Sjaak

11.01.2021 06:19

Nou nou, klaarblijkelijk ken je deze mensen onvoldoende om de tekst op de juiste manier te interpreteren,,. Beter dat je afgehaakt blijft om toekomstige nare reacties te voorkomen

Jan Koster

10.01.2021 23:58

Jammer hoor Elly. maar je heb niet begrepen dat dit een grapje van me was. Ik heb nog nooit vuurwerk gekocht en ga dat dus ook nooit doen. Het enige vuurwerk wat hier is op 14 julie . En dat blijft zo

Judith

10.01.2021 21:17

??????

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina