Op deze plek tegen de bestaande schuur gaan we het realiseren

Wat ruist er door het struikgewas.

Paul Smit. Mijn onmisbare hulp voor vele klussen.

Sjakie is al bezig met ruimte te maken.

Aanvoer bouwmaterialen

Zo ,dat kan opharden. Klaar voor het bouwen van de muren.

Dank zij het mobile kraantje gaat het goed.

bekisting krijgt vorm

Soms heb je een heel bouwteam nodig.

Het verplaatsen van het hardstenen tafelblad.

Het verplaatsen van het hardstenen tafelblad.

We wonen nu al weer ruim 3 jaar in Frankrijk. En ondanks de toch wel grote afstand tussen ons en Nederland hebben we regelmatig veel visite. Soms gewoon even langs komen op weg naar het zuiden, maar ook veel van onze vrienden komen wat meerdere dagen of soms wel weken. Ook dit corona jaar hebben we toch nog veel van onze vrienden mogen ontvangen.

We hebben voor onze kinderen of vrienden een mooie logeerkamer met een eigen badkamer. Als men met een camper, tent of caravan komt hebben we in de tuin ruimte genoeg om een mooi plekje uit te zoeken.

Natuurlijk maken die ook gebruik van die badkamer en toilet in ons huis. Deze zomer waren Paul en Judith hier weer. En op een avond zaten we zomaar te discuseren over de mogelijkheden om voor gasten die buiten logeren een eigen accommodatie te realiseren. Ja en als je daar met hun over begin dan komt het ene idee na het andere. Op slot van die avond nog in het donker naar buiten om dingen op te meten en te bekijken wat realiseerbaar zou kunnen zijn. Natuurlijk zou het voor ons maar ook voor onze gasten veel plezieriger zijn om niet van onze badkamer gebruik te maken en een eigen ruimte daarvoor te hebben. Ik ga ook niet graag bij iemand anders naar het toilet. En we hebben een prachtig voorbeeld aan Montgenoux. Tinie en George hebben in al die jaren ook veel gasten gehad, maar ook die konden gebruik maken van een eigen badkamer zonder in huis te moeten zijn. Ideaal voor de privacy voor iedereen.

Dus aan het eind van de avond berekenen wat het zo ongeveer zou kosten en of dit paste in ons budget. We zijn positief dus als we handig zijn hoeft het niet alles te kosten.

Het plan liet me niet los. Maar hoe moest het met de aansluiting naar de septictank. Deze tank is op een behoorlijke afstand en ligt ook nog eens hoger dan de plek waar het toilet zou moeten komen. En dan komt George met een oplossing. In Frankrijk maakt me voor het toilet vaak gebruik van een zogenaamde sanibroyeur. Je moet dat zien als een soort gehakt molen die achter het toilet wordt gemonteerd. Als je dan doortrek maalt die je poep en papier in een razend tempo fijn en dan stuwt het met kracht door de afvoer. Dat systeem kan tot 100 meter ver pompen en ook nog een hoogte verschil van 6 meter overbruggen. Het wordt ook gebruikt als je een badkamer in je kelder of boven ergens op zolder wil maken. Een pvc pijp van 38 mm is genoeg om alles af te voeren. Dus dat probleem was opgelost.

De weken daarna begon ik alvast af en toe met wat voorbereidingen. De klimop tegen de muur verwijderen en alvast wat struikjes weghalen. In die periode werd ook de vijver uit gegraven. Dus het mobile kraantje was er nog. En Tanja en Sjakie logeerde nog weken in Montgenoux. En Sjakie is geen stilzitter. Hij vind niets leuker als een beetje te klussen. Dus je hoeft eigenlijk niets te zeggen want toen ze op een mooie zomermiddag bij ons waren en ik vertelde dat er nog 2 flinke bomen weg moesten was hij al niet meer met zijn gedachten bij de gesprekken. Nog voordat ze weg gingen die middag was er al 1 boom totaal weg en de ander gekort om later er uit te graven. Dan in die week komt Sjakie regelmatig even langs om de de fundering uit te graven en een geul te graven waar de toiletafvoer straks door heen moet komen. Wat een geluk voor me dat Sjakie dat met dat mobiele kraantje ging helpen. Ik weet niet of ik het anders had vol gehouden. De grond was als beton door de droogte en overal zaten grote en klein keitjes in de grond. Ook een heel stuk met grote boomwortels moest worden genomen. Wat een werk. Maar wie Sjakie kent weet dat die niet opgeeft. Dus na die week kon ik verder met het aanleggen van de afvoerleidingen en een begin te maken met het de bekisting voor de fundering. En dan zijn Paul en Judith er weer. Het zwembad moet worden afgebroken. Ook dat is erg handig als Paul me daarbij helpt. Of beter gezegd dat ik Paul er een beetje bij help. Gelukkig blijft er nog tijd over die dagen. Want ook de fundering vullen met beton is handiger met zijn tweeën. Voor de douche wand had ik het idee om ons oude hardstenen tafelblad als zijwand een tweede leven te geven. Maar dat ding is zo lood en lood zwaar. Maar met zijn allen hebben we dat toch alvast op zijn plaats weten te krijgen. Zie de foto’s. Het was steeds nog mooi weer dus was er nog veel werk in de tuin voor me. Hierdoor had ik geen tijd om verder te gaan met het opbouwen/ metselen van de muren. Wat een geluk achteraf gezien.

Ik ben voor het invullen van een document op het gemeente huis. Toevallig is daar ook onze burgemeester. Ze komt naar me toe en begint vragen aan me te stellen. Ik begreep al snel dat het om de nieuwe aanbouw te doen was. Maar ik deed eerst maar of ik het niet begreep. Maar toen de burgemeester op een papiertje een huisje tekende met iets er aan kon ik er niet omheen. Het is hier zo dat alles wat aan je huis veranderd wat groter is dan een vierkante meter zal moeten worden aangevraagd en goedgekeurd. Dus gelukkig nog alleen de fundering. Maar wel nu afwachten. Een echte bouwstop dus. Onze gemeente secretaresse hielp me direct met het bijeen zoeken van de benodigde formulieren om een bouwvergunning aan te vragen. Dus toen ik thuis was de dagen erna met gebruik van Google vertalen alles ingevuld wat ik dacht dat ingevuld moest worden en de secretaresses al hier en daar had onderstreept. Gelukkig heb ik nog bouwtekeningen van de verbouwing van onze woning van de vorige eigenaar. Die heb ik handig gebruikt om de uitbreiding in perspectief op papier te krijgen. Met deze formulieren met foto’s en de door mij gemaakte tekeningen van de aanbouw en de platte grond weer de volgende week naar het gemeentehuis. En dan is het toch fijn dat je in een kleine gemeente woon. De secretaresse van de gemeente ging direct alles kopiëren en keurig ordenen en verzendklaar maken. Een uur later stond ik weer buiten met een kopie van alles. Dit schijnt nodig te zijn als we het huis ooit zouden verkopen. Maar dat doen we niet hoor. Ik zou binnen een maand bericht krijgen. Vorige week een officiële brief van de prefectuur. In mijn aanvraag ontbraken nog verschillende dingen. Dus weer een avond zwoegen met Google vertalen om op te juiste wijze de vragen te beantwoorden. Maar hoe en naar wie opsturen. Dus maar weer naar het gemeentehuis om hulp. En weer fantastisch geholpen . Nu is het afwachten. Ik heb gelezen dat als ik nu binnen een maand geen bericht krijg de vergunning stilzwijgend al is goedgekeurd. Nog 3 weken wachten dus.

Opmerkingen

Dianne

23.01.2021 18:38

Hoi Jan wat heerlijk om te lezen. Zeker nu ik zelf bij jullie ben geweest en goed beeld heb van de plannen. Nu duimen dat het goed komt met de bouwvergunning !!

Y Duives

21.01.2021 10:40

Goed idee. Bij ons was het 4 vierkantemeter. Vloertje aan het storten v onze boven gronds zwembad..ja daar op de berg werden foto's gemaakt...de verklikker van het dorp.....zoon v de Burgermeester.

Wim

21.01.2021 08:50

Geweldig Jonny en Ge,
Ik herken de Franse manier van vergunningen aanvragen. Khoop tot in het najaar, heb het goed, Wim.

Wim

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina