Fraude .

Het internet is toch wel erg makkelijk. Wat heeft het voor ons llemaal een mogelijkheden. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel (wie zij dat ook weer) Want ook de criminele maken graag ge(mis)bruik van het internet. Afgelopen periode overkomt mij dit weer.

Ik plaats op Marketplace (de Franse Marktplaats) een advertentie. Ik bied te koop aan een mooie wasbak met kraan en toebehoren.

 Ik krijg diverse reacties waaronder deze van

Maëlly Ducasse Lara : Hallo Jan, is dit artikel nog beschikbaar?

Ik schrijf terug : Deze mooie wasbak met kraan is nog niet verkocht .

Ik krijg die middag weer een reactie van deze mevrouw.

Ik bevestig daarom de interesse in uw wens dat deze voor mij wordt gereserveerd tegen een meerprijs (bovenop de verkoopprijs) van 10 €.

Ik antwoord daarop met. Er is vandaag nog steeds een zeer geïnteresseerde koper. Ik wil je zekerheid uiterlijk morgen. Alleen contant bij afhalen op mijn adres.

Lara schrijft me

Dus vertel me wanneer je beschikbaar bent, zodat ik de UPS Express-service kan bellen en op de afgesproken dag zal de service een agent sturen om het geld in contanten om te wisselen, die ik in een envelop zal sturen omdat UPS verzendt en per suite zal zorgen voor je item meenemen voor een verzending maar dat ik ook de kosten betaal, dus het zal in ruil met de hand worden gedaan ? Met vriendelijke groeten

Ik antwoord met: Ik ben vrijdag en zaterdag wel thuis dus stuur UPS maar .Mijn adres is: Le Bourg 3 18170 Rezay .

Dus ik neem meteen contact op met UPS, dan zou ik je nodig hebben Achternaam en voornaam: Huisadres: Telefoonnummer: E-mailadres : Totale prijs: Met vriendelijke groeten

Naam en voornaam: Koster Jan, Huisadres: 3 Le Bourg 18170 Rezay Telefoonnummer: 0649233968 E-mailadres:lereverezay@gmail.com Totaalprijs: € 50,-

Lara: Ik heb uw gegevens ontvangen, bedankt voor het contact. Ik rond de transactie met UPS af. Ik neem contact met u op.

Dan krijg ik een mail van UPS die ik al snel zie dat die nooit van UPS kan zijn. Ziet er wel echt uit overigens.

MAIL MANDAAT AANBETALING! Geachte cliënt); meneer Koster Jan Deze e-mail wordt naar u verzonden om de ontvangst te bevestigen van uw brief met het bedrag van € 200,00 EUR uitgegeven door mevrouw Maelly Ducasse Lara in opdracht van de heer Koster Jan

Leveringsdetails: Bevestigd! Achternaam en voornamen van de ontvanger: Dhr. Koster Jan Bevestigd adres: 3 le bourg 18170 rezay Reftransactie → UM11237999 Telefoonnummer: +33 06 49 23 39 68 Gebruikersnaam: UPS MANDAT EXPRESS Wachtwoord: 270217140885UPS - Details van de overdracht door de UPS Courier Service Samenvatting van het mandaat Afzender: Mevr. Maelly Ducasse Lara Bedrag: € 50,00 EUR Toegevoegde verzekeringskosten: € 150,00 EUR TOTALE VORDERINGEN: € 200,- EUR Begunstigde: de heer Koster Jan Adres: 3 le bourg 18170 rezay Bevestig uw nieuwe saldo van € 200,00 EUR LEVERING VAN FONDSEN IN UITVOERING U moet ook weten dat de € 150 die u betaalt voor de aankoop van dit ticket aan u wordt gedoneerd, wees niet bang. Instructies om te volgen, zodat het verzenden van uw postwissel effectief is! INFORMATIE: UPS heeft een verzekering ten behoeve van de ontvanger die de werkelijke geldwaarde dekt van verlies of schade aan eigendommen die van invloed is op de verzending. Dit komt omdat UPS Shipping Insurance voldoet aan de algemene vereisten voor verlies of beschadiging van goederen tijdens het transport. Deze e-mail wordt naar u doorgestuurd zodra u de verzekeringspremie heeft betaald. PROCEDURE: U moet ons 1 PCS MASTER CARD-opwaardering van € 150 sturen om de verzekeringskosten voor uw post te betalen. Na ontvangst en goedkeuring van de opwaardeercodes na verificatie, wordt uw e-mail onmiddellijk naar u verzonden. U ontvangt deze per post binnen maximaal 24 uur, vanaf de dag van ontvangst van de opwaardeercodes. VERKOOPPUNT VAN DE PCS MASTER CARD OPLADEN; Ga naar een tabakskiosk en koop (1) PCS MASTER CARD herlading van 150€ en stuur ons de codes van de herladingen om uw verzekeringskosten voor uw post te betalen. Let op: Bij het indienen van de machtiging is uw cliënte hiervan op de hoogte gesteld en heeft zij de € 150,- aan u toegevoegd. Aangezien het de begunstigde van de fondsen is die de verzekeringskosten moet betalen die u volledig zult ontvangen na het nemen van de nodige stappen, het genoemde bedrag van € 200,-. Michel Akavi, CEO UPS International Express Frankrijk Om ons de herlaadcodes van de PCS MASTER CARD te sturen, gelieve de functie "beantwoorden aan" te gebruiken, de codes in te voeren en te verzenden, en zorg ervoor dat u de bestandsreferentie in het onderwerp van de e-mail achterlaat. Wij danken u voor uw vertrouwen en wensen u een prettig bezoek aan onze site. Het UPS-team. MANDAAT DEPOSIT Certifier Ltd, Parijs, geregistreerd in Frankrijk en op het eiland Réunion onder nummer 4260907. UPS Frankrijk Hoofdkantoor: Parijs, 53 Avenue Jean Jaurès, 93350 Le Bourget, Frankrijk. Geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Services Authority (FSA) van Frankrijk. © UPS EXPRESS INTERNATIONAL | 2022

Ik maak hier een kopie van en stuur die naar het officiele adres van UPS. Dit met de vraag of ze hier bekend mee zijn.

Maar ik ben er klaar mee en stuur eenvoudig dit bericht naar Lara.

Ik heb al fraude gemeld bij UPS.

Lara:Als de vergoedingen niet binnen korte tijd worden betaald, zal ik u moeten aanklagen en het UPS Express-bedrijf moeten informeren om u ook aan te klagen, omdat ik het risico niet kan nemen mijn geld te verliezen. Ik denk dat u een man bent. heb een gezin en kinderen en je wilt jezelf in de problemen brengen voor 150€ aan leges die je moet betalen. Stel je voor dat je daarvoor naar de gevangenis zou gaan, ik denk dat dat de hoogte is.

Van UPS nog geen antwoord gehad.

 Ik google een dag later deze tekst

Verkoop je iets op Facebook Marketplace? Kijk uit voor dit soort oplichting

Oplichters proberen je geld uit de zak te kloppen met automatische berichtjes op Facebook Marketplace. Als je iets verkoopt, duiken ze op je advertentie en beloven ze een koerier van UPS langs te sturen. Maar eerst moet jij betalen! Ze gaan als volgt te werk.

Je hebt net een artikel te koop aangeboden op Facebook Marketplace - een koffietafel, bijvoorbeeld. Binnen het uur krijg je al een reactie van iemand die wil weten of ‘het artikel’ nog beschikbaar is. (De berichten gaan altijd over ‘het artikel’, de naam van wat je verkoopt wordt nooit specifiek genoemd.) Het account heeft waarschijnlijk een buitenlandse naam en lijkt verder betrouwbaar, want er staan normale foto’s van een persoon op.

Dus je antwoordt ‘ja’. Al vlug zegt de persoon dat die ‘het artikel’ wil kopen en het graag zou ophalen, maar zelf verhinderd is - te druk met werk. Daarom stelt die voor om een pakketdienst langs je huis te sturen. Waarschijnlijk gaat het om UPS, maar het kan ook een ander internationaal bedrijf zijn, zoals DHL, GLS of FedEx. De koerier zal je het geld voor de koffietafel overhandigen. Dat is lekker snel geregeld, je bent meteen van je tafeltje af! Je gaat akkoord en geeft je adres.

Oplichters vragen om geld voor de koerier

De koper vraagt je vervolgens om geld over te maken voor de verzendkosten, of de verzekeringskosten van het vervoer. Geen zorgen, je krijgt het geld wel weer terug. Maar dit is de oplichtingstwist. Als je betaalt, verdwijnt je geld in de zakken van de fraudeurs, terwijl de koerier nooit komt opdagen. En als je niet betaalt, dan wordt de sfeer van het gesprek opeens grimmig.

 Dit is precies wat mij dus is overkomen. Niet alleen deze reactie van Lara ,maar zo heb ik er nog wel 4 ontvangen.

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina