Om zo de zondag te beginnen is toch elke keer weer een feest

Om zo de zondag te beginnen is toch elke keer weer een feest

De uitbaters van het cafe en de naastgelegen Tabac

De uitbaters van het cafe en de naastgelegen Tabac

Ik ben de afgelopen zondag ochtend weer eens naar het café geweest. Voordat er corona was ging ik elke zondag ochtend naar Le Chatelet om een lekker baquet en croissants te kopen en daarna een ruim uurtje naar het café. Het was mijn bedoeling om als ik daar maar regelmatig zou zijn en in gesprek ben met de bezoekers van het café dat dat goed zou zijn voor mijn Franse taal. Jaren geleden ontmoete ik tijdens een vakantie in Frankrijk een Nederlandse man die op deze wijze redelijk Frans is gaan spreken en verstaan.

Helaas werkt dat voor geen meter hier. In de eerste plaats spreekt men hier een dialect. Zeker de wat oudere bevolking. En de bezoekers in het café zijn vaak ook niet meer de jongste. Het Berrichon dialect is ook voor de echte Franse vaak al moeilijk om te verstaan laat staan dat ik er wat mee kan. Dus het blijft voor mij eigenlijk op mijn vast plekje aan het einde van de bar de bezoekers gade te slaan. Maar dat is wel leuk hoor.

Het was zondag net of ik nooit weggeweest ben. 80 % van de mensen die hier voor corona kwamen zaten er nu ook weer. Het enige wat anders was dan voor die tijd dat het handen geven en kussen niet meer zo spontaan gaat als voor heen. In die jaren voor corona kreeg je van elke bezoeker die binnen kwam een hand en natuurlijk gaf ik ook als ik het café in ging de daar aanwezige een hand. Het is even wennen want ook iemand die je nog nooit gezien heb geeft je een hand. En dan de aanwezige dames worden natuurlijk altijd gekust. 2 zoenen. Omdat ik er elke zondag was behoorde ik ook tot de vast klanten die van de dames ook een kus kreeg bij binnen komst. Maar dat zoenen heb ik zondag niet gezien. En ook niet iedereen gaf spontaan een hand. Er werd ook met de vuist begroet. Maar begroeten dat hoort zo.

Het is natuurlijk ook heel anders dan in Nederland. Ik denk dat er maar weinig café morgens al open zijn. In al die jaren in Nederland heb ik er toch nooit aan gedacht om s'morgens naar het café te gaan om daar gezellig wat te drinken. Het begint natuurlijk ook hier meestal met koffie . Maar na de koffie wordt er drank besteld. Bijna geen bier, maar bijna iedereen drinkt iets van wijn. Witte wijn ,rose of een blanc cassis. Dat is ook mijn drankje. Ik begin ook altijd met 2 koffie en dan 2 glaasjes blanc cassis. Er wordt eerst een bodempje siroop(meestal kersen) in het glas gedaan. Dan wordt het glas afgevuld met goedkope witte wijn. De echte Frankrijk gangers kennen dit als een Kir. Maar dat is vaak een kwalitatief veel betere witte wijn. En om de kosten hoef ik het niet te laten. 2 koffie en 2 glaasjes € 4,40 s.v.p.

Voor de echte café bezoeker hoort er ook het gokken bij. Ons café doet ook mee met de paardenkoersen, maar ook diverse andere online gokspelen. Ik zie ook elke zondag een man uitgebreid de sportkrant lezen en dan zijn velletjes invullen. Hoe het allemaal werkt weet ik niet maar wat ik wel weet is het krassen. Of het de gewoonste zaak van de wereld is koopt bijna iedereen na dat er wat te drinken op tafel staat een kraslot. Dat kan want in het zelfde pand is in een andere afdeling ook een Tabac aanwezig. Dus niet alleen voor de rookwaar maar ook voor de kranten tijdschriften en natuurlijk de krasloten. Ik heb maar 1 keer gezien dat er bij het krassen een leuk bedrag werd uitgekeerd. De matrassen verkoper (ja op de zondagse markt tegenover het café is ook naast de kaaskraam de groentekraam en de vleeskraam ook vaak een plek waar matrassen verkocht worden. ) Wie koopt er nu een matras op de markt? Vaak is er ook helemaal geen klandizie dus komt hij even een kopje koffie drinken in het café. Natuurlijk ook even een kraslot. En zijn dag was goed want € 100,- Maar meestal zie ik als er wat gewonnen wordt maar kleine bedragen. En wat gewonnen wordt wordt vaak direct weer omgezet tot een serie nieuwe loten. En het is natuurlijk erg verleidelijk want voor € 2,50 kan je al krassen. Natuurlijk zijn er ook krasloten die meer kosten,maar dan heb je ook meer mogelijkheden op een prijs. Ik heb ook wel gezien dat iemand gewoon een rondje krasloten bestelde voor de andere 5 mensen die bij hem aan tafel zaten. Ik heb natuurlijk ook wel eens gekrast. Maar ik maak er geen gewoonte van.

Door de Corona heeft het cafe nu ook een door de gemeente beschikbaar terras erbij gekregen. Een aardig gedeelte van het plein is nu afgebakend en als het mooi weer is het een mooie plek. Als Paul en Judith er zijn is het ook al vaste prik om zondag ochtend deze gewoonte er in te houden. In de periode dat Tinie en George nog regelmatig in Montgenoux waren ging er voor hun ook geen dag voorbij om even het café te bezoeken. Wat is er dan nog mooier om dan een zondag met hun of andere de zondag ochtend dan zo te beginnen. Laat het maar weer snel zomer worden.

Nu nog aan de koffie
Nu nog aan de koffie
Ja het begint meestal met een koffie. Maar daarna komt de drank op tafel.
Vaste plek voor Ronald en Evelyn
Vaste plek voor Ronald en Evelyn
Evelyn zorgt dat er steeds weer de drankjes gevuld worden. Ook zorgt ze er voor dat Ronald steeds kan krassen. en
Ook weer 2 vaste gasten.
Ook weer 2 vaste gasten.
De man links is elke morgen hier in het cafe. Altijd staat hij in het midden achter de bar. Ik ga eens tellen hoeveel glaasjes hij op een ochtend drinkt.
In de zomer is helemaal leuk
In de zomer is helemaal leuk
Want in de zomer hebben we natuurlijk ook gasten. Of ontmoeten we spontaan andere Nederlanders op het terras. Maar een bezoek aan het cafe wordt niet overgeslagen.
Foto van vorig jaar.
Foto van vorig jaar.
Deze man met die krulleen is ook een vaste gast. Altijd met dezelfde kleren. Oude suwede jas bruin ribbroek groene laarzen en oude trui.

Opmerkingen

Wim

17.03.2022 06:56

Mooi Jan, Uit ervaring weet ik dat het genieten zo er uit ziet.
Leuke anekdote!! Wim.

Yvonne DUIVES

12.03.2022 11:30

Alles komt weer tot leven. Wij gaan weer richting "Douce france "Castellane voor 4mnd. Groetjes

Jan Koster

12.03.2022 12:30

Geweldig mooie omgeving. Wij hebben daar diverse keren op een camping gestaan. Met de tent nog. Wordt het weer camping beheer?

Peter van Mullum

12.03.2022 08:23

Ik kom elke zondag bij de bakker ernaast, dan zit er nog niemand, behalve de kaasboer en de groenteboer.

Jan Koster

12.03.2022 09:11

Dan ben je veel te vroeg Peter. 10 uur is een betere tijd

Hermine

12.03.2022 08:04

Weer met veel plezier je verhaal gelezen . Jullie hebben een leven als God in Frankrijk! Die zondagochtenden lijken mij ook wel wat 😊. Groetjes aan Gertrude.

Jan Koster

12.03.2022 09:12

Als het kan hier minimaal op een zondag te zijn. Samen genieten is nog leuker. ( maar gewoon door de week is het cafe ook open hoor.

Dianne

11.03.2022 22:47

Was elke dag maar zondag. Heerlijk om te lezen. Liefs

Jan Koster

12.03.2022 09:14

Natuurlijk is het cafe ook door de week open. Maar ik beperk me tot de zondag.

Kirsten

11.03.2022 18:49

Heerlijk verhaal ! Ik proef de Franse sfeer!

Ruud

11.03.2022 18:19

Wat een mooi verhaaltje Jan.
Ik geloof dat wij de eerst volgende keer dat we komen een week uitzoek die uit 7 zondagen bestaat !!! 😂👍🐑

Meest recente reacties

13.11 | 09:18

Dat is helemaal waar. Dat is ook zo bij jullie hond Kees. En als we het dan een keertje vergeten. O dan is hij zo zielig.

12.11 | 23:38

Ja Beau is een toppertje. Als we voor een gezellig avondje (kaarten / eten) komen, moeten we niet vergeten iets voor Beautje mee te nemen, want eenmaal iets geven, betekend altijd iets geven.

05.11 | 16:03

Dat is helemaal waar hoor. Waar ik ben is ook Beau

04.11 | 13:23

Super! Is je beste maatje toch een hond!!! ❤️🙏🏻

Deel deze pagina